Uusavuttomat — Meille arjen sankareille

Näin tankkaat auton

Auto tarvitsee kulkeakseen polttoainetta, ja sitä autoon tankataan huoltoasemalla. Polttoainepistoolia ei ole syytä pelätä, vaan toimia seuraavien ohjeiden mukaisesti:

 1. Selvitä, mitä polttoainetta autoosi tulee tankata (esimerkiksi rekisteriotteessta). VÄÄRÄNLAINEN POLTTOAINE VOI AIHEUTTAA VAKAVIA VAURIOITA MOOTTORILLE!
 2. Aja lähimmälle huoltoasemalle. Huoltoasemia löytyy vilkkaimpien liikenneväylien varsilta, tai voit selvittää lähimmän aseman sijainnin esimerkiksi internetistä. Myös monet gps-navigaattorit osaavat neuvoa tien lähimmälle huotoasemalle.
 3. Asemalla bensamittareiden maksutavat vaihtelevat. Maksutapa lukee selkästi mittarin yläpuolella. Valitse haluamaasi maksutapaa vastaava mittari, ja aja sen viereen:
  • Korttiseteli-automaatti: Pystyt maksamaan 5, 10, 20 tai 50 euron setelillä, tai yleisimmillä maksukorteilla.
  • Korttiautomaatti: Pystyt maksamaan vain kortilla
  • Maksu kassalle: Polttoaine maksetaan huoltoaseman kassalle tankkauksen jälkeen.
 4. Aja auto bensamittarin viereen siten, että autosi polttoainetankin korkki jää mittarin puolelle.
 5. SAMMUTA MOOTTORI! Bensa ja diesel ovat erittäin herkästi syttyviä aineita, joten moottori on syytä sammuttaa tankkauksen ajaksi. Myös tupakointi tankkauksen aikana on ehdottomasti kielletty.
 6. Jos maksutapana on automaatti, mene sen luokse ja aseta kortti tai seteli sille varattuun paikkaan ja noudata automaatin näytölle tulevia ohjeita.
  • Yleisimmin sinua pyydetään ensin antamaan pin-koodisi (jos maksat kortilla), sen jälkeen mahdollisesti valitsemaan maksimi tankkaussumma (vaikka valitsisit jonkun summan, voin tankata myös vähemmän ja tililtäsi veloitetaan vain tankattu summa), ja sen jälkeen saat korttisi takaisin. Mikäli useampi mittari käyttää samaa automaattia, tulee sinun myös valita oikea mittari!
  • Mikäli maksat setelillä, tulee sinun tankata koko rahan edestä, koska automaatti ei anna vaihtorahaa!
 7. Suoritettuasi maksun automaatilla, avaa autosi bensatankin korkki.
 8. Ota pistooli telineestä (VARMISTA OIKEA POLTTOAINE!), aseta se tankin täyttöaukkoon niin pitkälle kuin se menee.
 9. Paina sormillasi liipasin pohjaan, ja polttoainetta alkaa virrata tankkiin.
 10. Seuraa mittarista, kuinka monta litraa tankkiin menee ja paljonko se maksaa.
 11. Pistooli toimii automaattisesti, eli kun valitsemasi tankkaussumma tulee täyteen tai tankki tulee täyteen, pysäyttää pistooli polttoaineen syötön automaattisesti. Et siis voi tankata autoasi liian täyteen! Heiluttelee polttoainepistoolia aukossa hetki tankkauksen päättymisen jälkeen, jotta viimeisetkin pisarat valuvat tankkiin.
 12. Aseta pistooli takaisin telineeseen.
 13. Jos haluat kuitin, mene takaisin automaatille. Kuitin saa eri asemilta hieman eri tavoin, joten noudata automaattikohtaisia ohjeita.
 14. Jos automaatin käytössä on ilmennyt ongelmia, tai olet valinnut mittarin joka maksetaan kassalle, mene sisälle huoltamorakennukseen ja ota yhteyttä kassahenkilökuntaan.
 15. Käynnistä auto ja aja pois!

Yleisimpiä virheitä:

 • Väärän polttoainelaadun tankkaaminen.
 • Kortin unohtaminen maksuautomaattiin.
 • Auton jättäminen käyntiin.
 • Pistoolin huono asettaminen täyttöaukkoon, jolloin bensaa roiskuu vääriin paikkoihin.
 • Älä tupakoi tankatessasi! Pienikin kipinä voi aiheuttaa polttoaineen räjähdysmäisen syttymisen.

Vipa julkaisi tämän 22.1.2012.