Uusavuttomat — Meille arjen sankareille

Näin selviät armeijasta

Suomessa jokainen mies on lain mukaan asevelvollinen. Tämä tarkoittaa sitä, että lähtökohtaisesti jokaisen suomalaisen miehen tulisi käydä armeija. Armeijan vaihtoehtona voi suorittaa myös siivilipalveluksen. Armeijaan meneminen voi tuntua raskaalta, mutta näillä vinkeillä teet olostasi helpompaa.

  1. Mieti, mitä haluat varusmiespalvelukselta jo ennen armeijaan menoa. Halukkuutta esimerkiksi johtajakoulutukseen tiedustellaan jo hyvin varhaisessa vaiheessa, joten vastaus kannattaa olla etukäteen mietittynä.
  2. Mikäli ET halua johtajakoulutukseen, kannattaa huomioida seuraavia asioita palveluksen alkuvaiheessa.
    • Kun kantahenkilökunnan haastatteluissa kysytään halukkuuttasi, ole asiassa ehdoton. ”Ehkä ei” tyyliset vastaukset voivat koitua kohtalokkaiksi, ja selkeä ”ehdottomasti ei” on hyvä sanoa aina kun asia tulee puheeksi.
    • Jos haluat selvitä puolella vuodella, ja välttyä myös muilta sen ylittäviltä koulutushaaroilta (esim. kuski) kannattaa sitäkin painottaa. Myöntyminen yhteen vuoden hommaan voi vaikuttaa haastattelijan silmissä myöntymiseltä mihin tahansa vuoden hommaan.
    • Myös varusmiesjohtajille haluttomuus johtajakoulutukseen kannattaa tehdä selväksi, vaikka he eivät valintoihin hirveästi vaikutakkaan.
    • P-kokeissa voi yrittää hieman taktikoida, ja vastata hieman ”omaa tasoaan huonommin”. Täydellinen kokeiden möhliminen ei kuitenkaan hyödytä mitään.
    • Mieti myös, mikä miehistön tehtävä olisi sinulle sopiva ja miksi olisit hyvä juuri siinä, ja tuo tämäkin haastattelussa esille.
    • Mieti myös, miksi niin kovasti haluat välttyä johtajakoulutukselta.
  3. Jos sinulla on erikoisosaamista tai ammatillinen koulutus joltain alalta, voi ”firmasta” löytyä joku sitä vastaava tehtävä. Varusmiespalveluksen voi suorittaa esimerkiksi viestinnän eri tehtävissä, lääkintämiehenä tai soittokunnassa.
  4. Älä kadota pilkettä silmäkulmasta. Kovinkaan monessa asiassa ei todennäköisesti ole mitään järkeä, ja kannattaakin yrittää repiä niistä kaikki mahdollinen huumori irti.
  5. Aseta tavoitteita esimerkiksi fyysisen kuntosi kehittämisen suhteen. Päämäärien asettaminen saa ajankulun tuntumaan joutuisammalta ja auttaa jaksamisessa.
  6. Jos sinulla on jonkin sortin fyysinen vaiva, kannattaa tiedustella lääkäriltä mahdollistaisiko se armeijasta vapauttamiseen. Tällöinen varusmiespalveluksen suorittamisesta ei enää tarvitse murehtia.
  7. Vaikka vessan seinä väittäisiki ettet koitudu koskaan, kotiudut kuitenkin ennemmin tai myöhemmin.
  8. Älä luovuta liian herkästi. Palveluksen keskeyttäminen liian herkästi aiheuttaa vain palveluksen siirtymisen tulevaisuuteen, eikä poista ongelmaa.
  9. Loppujenlopuksi kaikki on kiinni vain siitä, miten hyvin pää kestää, ja siihen pystyy täydellisesti itse vaikuttamaan.

Vipa julkaisi tämän 17.10.2012.