Uusavuttomat — Meille arjen sankareille

Näin korjaat digiboksin

Digiboksi on televisioon liitettävä lisälaite, jolla voi vastaanottaa digitaalisia televisiolähetyksiä. Kuten kaikki tekniset laitteet, myös digiboksi voi joskus lopettaa toimintansa. Usein kyseessä ei kuitenkaan ole laitteen varsinainen fyysinen hajoaminen, vaan ainoastaan joku laitteiston kytkentöihin tai asetuksiin liittyvä ongelma. Tähän artikkeliin on listattu muutamia yleisimpiä ”vikoja”, jotka kannattaa tarkastaa ennen kuin tulkitsee laitteen rikkoutuneeksi.

Virrat pois

Mikäli laite lopettaa toimintansa selittämättömästä syystä eikä sitä pysty hallitsemaan, kannattaa siitä ensimmäisenä yrittää käyttää virrat pois. Mikäli laite ei reagoi kaukosäätimeen, kannattaa

  • Sammuttaa laitte päävirtakytkimestä, joka löytyy digiboksin takapaneelista virtajohdon vierestä.
  • Mikäli laitteessa ei ole päävirtakytkintä, irroita virtajohto seinästä.

Pidä virrat pois laitteesta pari minuuttia. Muista, että virran katkaiseminen pysäyttää myös kaikki käynnissäolevat nauhoitukset!

Televisiosta on valittuna väärä kanava

Digiboksi on kytkettynä televisiolaitteeseen yleensä joko Scart- tai HDMI-johdolla. Televisiolaitteesta tuleekin olla valittuna tätä liitintä vastaava kanava, jotta digiboksin signaali tulee näkyviin. Yleisin kanava on joku AV-kanavista, joka löytyy television kaukosäätimellä joko selaamalla kanava 0 alapuolelle, tai painamalla kaukosäätimen AV-painiketta. Mikäli laite on liitetty HDMI-johdolla, löytyy oikea kanava yleensä kaukosäätimen Input-painiketta painamalla. Painamalla tätä painiketta saa näkyviin listan kaikista television liittimistä, ja jos et tiedä mihin niistä digiboksi on kytketty, voit kokeilla läpi vaikka ne kaikki. Varmista, että digiboksi on kytkettynä päälle!

Johdot eivät ole kunnolla kiinni

Digiboksista pitäisi lähteä ainakin kolme johtoa, virtajohto, signaalikaapeli (scart tai HDMI) ja antennijohto. Tarkista että molemmat ovat kiinni oikeissa liittimissä molemmista päissä! Signaalikaapelille löytyy sopiva paikka sekä digiboksin että television takapaneeleista. Älä kuitenkaan runno johtoja paikalleen väkivalloin, liittimet menevät oikeisiin paikkoihin ilman ylimääräistä voimaakin.

Kaukosäädin

Mikäli digiboksi ei reagoi kaukosäätimen käskyihin, kannattaa tarkistaa sen säädöt. Monilla kaukosäätimillä on mahdollista hallita useampaa eri laitetta, ja eri laitteiden välillä vaihdellaan painamalla tiettyjä nappeja. Mikäli digiboksi ei reagoi, saattaa kaukosäätimestä olla tämä asetus väärin (kaukosäädin on säädetty ohjailemaan jotain toista laitetta, jolloin digiboksi ei siihen reagoi).

Ongelma signaalissa

Jos kuva pätkii ja menee ”mosaiikiksi” häiritsevän paljon, kyseessä on todennäköisesti heikko signaali. Varmista, että antennijohto on kiinnitetty kunnolla sekä seinän pistokkeeseen että digiboksiin. Tämän jälkeen kannattaa myös hakea kanavat uudelleen. Jos johdossa ei ole vikaa, voi ongelma olla huonosti suunnatussa antennissa tai viasta kaapeliverkossa.
Jos digiboksi on edelleen toimimaton, kannattaa ottaa yhteyttä asiasta jotakin tietävään sukulaiseen tai tuttavaan.

Vipa julkaisi tämän 21.1.2013.