Uusavuttomat — Meille arjen sankareille

Näin keität perunoita

Perunoiden keittämisen voi sanoa kuuluvan jokaisen suomalaisen perustaitoihin. Keitetty peruna on erittäin hyvä lisä lähes minkä tahansa liha- tai kalaruoan kanssa. Näillä ohjeilla keität herkullisia perunoita.

 1. Mene kauppaan ja osta perunoita. Niitä saa joko valmiissa pusseissa, tai irtoperunoina. Perunoita on useita lajikkeita, ja tuoteselosteessa yleensä lukee mihin tarkoitukseen mikin lajike parhaiten sopii. Mikäli ostat irtoperunoita, valitse keskenään mahdollisimman samankokoisia yksilöitä.
 2. Perunat voi keittää joko kuorineen tai kuorittuina. Kuorineen keitettynä perunoiden ravinteet säilyvät paremmin, eivätkä ne hajoa niin helposti. Pese perunat molemmissa tapauksissa.
 3. Laita vettä kiehumaan sopivan kokoiseen kattilaan*. Veden lämmetessä kuori perunat, mikäli aiot keittää ne kuorittuina.
 4. Lisää veteen ripaus suolaa.
 5. Lisää perunat kiehuvaan veteen. Yleensä keittoaika on noin 20 minuuttia. Kun laitat kattilaan kannen, säästät energiaa ja voit pienentää levyn lämpötilaa.
 6. Kun 18 minuuttia on kulunut, ota kansi pois ja kokeile haarukalla perunoiden kypsyyttä. Mikäli haarukka uppoaa vaivattomasti perunaan, ovat perunat kypsiä. Mikäli peruna kuitenkin tuntuu kovalta, pistä kansi takaisin ja toista tämä vaihe minuutin välein.
 7. Kun olet todennut kypsyyden sopivaksi, ota kattila pois liedeltä ja sammuta se.
 8. Kaada vesi pois kattilasta niin, että perunat jäävät sinne.
 9. Tämä jälkeen voit siirtää perunat halutessasi toiseen tarjoiluastiaan. Perunat kannattaa tarjoilla mahdollisimman pian keittämisen jälkeen!

Yleisimpiä virheitä:

 • Keittäminen liian pitkään, jolloin perunat hajoavat.
 • Väärän perunalajikkeen valitseminen.
 • Liian erikokoisten yksilöiden keittäminen yhtäaikaa, jolloin osa jää raaoiksi ja osa keittyy liikaa.

Vipa julkaisi tämän 14.5.2013.