Uusavuttomat — Meille arjen sankareille

Näin käytät kahvinkeitintä

Lähes jokainen joutuu elämänsä aikana valmistamaan kahvia kahvinkeittimellä. Näillä ohjeilla varmistat kahvinkeiton onnistumisen ja takaat nautinnollisen kahvihetken.

 1. Varmista että keitin on puhdistettu edellisen käytön jäljiltä, ja puhdista keittimen osat (pannu ja suodatinsuppilo) tarvittaessa. Tarkista että keittimen virta on kytketty pois! (Virtanapin valo ei pala)
 2. Mittaa kahvipannuun tarvittava määrä vettä, ja kaada se keittimen vesisäiliöön. Pannun kyljessä olevalla mitta-asteikolla* voit mitata veden määrän. Joidenkin keittimien kyljessä on myös mittari, mistä voi tarkastaa säiliössä olevan veden määrän (ja lopettaa veden lisäämisen, kun mittarilukema osoittaa haluttua kuppimäärää).
 3. Ota suodatinpussi paketista, ja taita saumalliset sivut kerran. Tämän jälkeen aseta suodatinpussi avattuna suodatinsuppiloon.
 4. Annostele mittalusikalla tarpeellinen määrä kahvijauhetta suodatinpussiin. Tarkista mittarista, paljonko vettä olet keittimeen lisännyt ja lisää yhtä monta mitallista kahvijauhetta.
 5. Kytke keittimen virta päälle painamalla virtanappia. Kahvi alkaa keittyä, josta merkkinä virtanapin valo sekä kahvinkeittimelle tyypillinen porina-ääni.
 6. Odota, kunnes keitin hiljenee ja kahvin valuminen pannuun loppuu.
 7. Kun kahvi on valmista (vesisäiliö on tyhjentynyt), ota pannu pois keittimestä ja annostele kahvi kuppeihin. (Muista tarvittaessa maitovara**)
 8. Kahvin voi juoda sellaisenaan, tai lisätä joukkoon maitoa, kermaa tai sokeria.
 9. Mikäli pannuun jää kahvia, voit antaa pannun olla kahvinkeittimessä ja pitää virran vielä päällä. Näin kahvi säilyy lämpimänä.
 10. KYTKE VIRTA POIS, kun kahvia ei enää juoda.
 11. Poista suodatinpussi ja hävitä se biojätteen seassa. Puhdista ja kuivaa keittimen osat (pannu ja suodatinsuppilo). Suodatinsuppilo irtoaa keittimestä yleensä vetämällä.

Yleisimpiä virheitä:

 • Kahvijauhe ja käytetty suodatinpussi unohtuu keittimeen ja homehtuu
 • Keittimen virta unohtuu päälle käytön jälkeen josta seuraa paloturvallisuusriski
 • Jäljelle jäänyt kahvi unohtuu pannuun
 • Kahvijauheen väärä annostelu
 • Kahvin kaataminen elektronisten laitteiden päälle
 • Maitovaran unohtaminen

*Mitta-asteikko = Numero 2 tarkoittaa kahta pientä kahvikupillista jne.
**Maitovara = Älä kaada kuppia täyteen, vaan jätä mahdollisuus lisätä joukkoon hieman maitoa tai kermaa. Varmista ennen tarjoilua, tarvitseeko maitovaraa jättää.

Vipa julkaisi tämän 9.1.2012.