Uusavuttomat — Meille arjen sankareille

Näin käytät auton kytkintä

Osalle ihmisistä voi tulla yllätyksenä, että kaasu- ja jarrupolkimien lisäksi autossa on mahdollisesti kytkinpoljin. Kyseistä poljinta käytetään manuaalivaihteisessa autossa keskeyttämään tarvittaessa voimansiirto. Auton mekaniikkaan sen enempää pureutumatta, tässä artikkelissa selvitetään milloin ja miten kytkintä käytetään.

Kytkintä käytetään kun…

Käynnistät auton

On hyvä totutella pitämään kytkinpoljinta pohjassa, kun auto käynnistetään. Käynnistettäessä auton tulee olla “vapaalla” eli vaihde ei saa olla silmässä tai vaihtoehtoisesti kytkintä pidetään pohjassa. Pitämällä kytkin AINA käynnistettäessä pohjassa, vältetään kuitenkin huolimaton tilanne, jossa virheellisesti luullaan vaihteen olevan vapaalla kun se ei ole.

Vaihdat vaihdetta

Kytkinpolkimen on oltava pohjassa vaihteen vaihtamisen ajan. Kun painat kytkimen pohjaan, höllää kaasua ettei auto käy turhanpäiten kovilla kierroksilla. Kun vaihde on vaihdettu, voit päästää kytkinpolkimesta ja painaa taas kaasupoljinta tarpeen mukaan.

Hidastat vauhtia tai pysähdyt

Kun hidastat ajonopeutta merkittävästi, on järkevää jarrupolkimen lisäksi painaa kytkin pohjaan. Kytkin pohjassa voit myös pysäyttää auton kokonaan sen sammumatta. Kun jälleen kiihdytät, vapauta kytkin. Usein on kannattavaa käyttää myös taloudellista moottorijarrutusta, jolloin et paina mitään polkimista vaan annat vauhdin tippua hiljalleen itsestään. Tällöin sinun tulee kuitenkin vaihdella vaihteita ajonopeuden mukaan, joten joudut käyttämään kytkintä aina vaihdetta pienentäessä sitä mukaa kun ajonopeus tippuu. Mikäli kuitenkin haluat jarruttaa vain hiukan eikä ajonopeus tipahda merkittävästi, voit painaa pelkkää jarrua tai vapauttaa kaikki polkimet (jolloin moottorijarrutus hoitaa hidastamisen).

Lähdet liikkeelle

Vapauta kytkinpoljinta hitaasti vaihde päällä, jolloin auto liikahtaa ajoon. Varmuuden vuoksi on hyvä alusta asti painaa samanaikaisesti hiljaa kaasua. Säädä liikkeelle lähtö kuitenkin kytkimellä. Älä “rämpsäytä” kytkinpoljinta vapaaksi liian nopeasti — auto voi sammua.

Ryömität

Autoa ryömitetään, kun halutaan ajaa oikein hitaasti esimerkiksi ahtaalla parkkipaikalla. Ryömittäessä painat hillitysti kaasupoljinta ja säädät kytkinpolkimella ajonopeuden. Mitä enemmän annat kytkinpolkimen nousta, sitä kovempi on ajonopeus.

Teet mäkilähdön

Mäkilähtöä käytetään nimensä mukaisesti lähdettäessä liikkeelle ylämäessä. Sen suorittamiseen on kaksi vaihtoehtoa

  1. Mäkilähtö polkimilla: Tässä metodissa tarvitaan jalkanäppäryyttä. Alkutilanteessa sinulla on kytkin- ja jarrupoljin pohjassa sekä vaihde ykkösellä. Vapauta jarrupoljin ja siirrä jalka nopeasti painamaan kaasupoljinta. Samanaikaisesti vapauta kytkinpoljin noin puoleen väliin. Paina lisää kaasua ja vapauta samalla kytkin hiljakseen kokonaan. Tämä vaatii aloittelijalla monesti runsaasti harjoittelua, että löydetään riittävä jalkanäppäryys sekä kytkimen ja kaasun sopiva yhteispeli. Tämä metodi on huono jyrkkään mäkeen, sillä vaarana on auton valuminen taaksepäin.
  2. Mäkilähtö käsijarrulla: Tämä metodi on omiian jyrkkään mäkeen. Alkutilanteessa sinulla on kytkin pohjassa, vaihde ykkösellä ja käsijarru päällä. Liikkeelle lähdettäessä paina ensiksi kevyesti kaasupoljinta, jotta auto käy pienillä kierroksilla. Vapauta sitten kytkin niin sanotusti “tuntumalle”. Toisin sanoen nosta kytkinpoljinta hiukan, jolloin tunnet auton “nytkähtävän”. Tämän jälkeen vapauta käsijarru. Auto lähtee liikkeelle, jolloin voit vapauttaa kytkimen ja painaa lisää kaasua.
Yleisimpiä virheitä
  • Auton valuminen taaksepäin mäkilähtöä tehdessä. (Vapauta kytkinpoljinta rohkeammin tai käytä käsijarru-mäkilähtöä.)
  • Vaihteistosta kuuluu “rutinaa” vaihdetta vaihtaessa. (Tällöin kytkinpoljin ei ole riittävän tiukasti pohjassa.)
  • Auto sammuu liikkeelle lähdettäessä. (Vapauta kytkin hitaammin. Jos ei auta, paina kaasua hitusen reilummin. Muista: Liikkeellelähtö säädetään kytkimellä, ei kaasulla.)

Vipa julkaisi tämän 8.2.2012.