Uusavuttomat — Meille arjen sankareille

Näin avaat vauvan tukkoisen nenän

Joskus vauvoilla voi olla ongelmana tukkoinen nenä. Kyseessä voi olla flunssa tai esimerkiksi kuivasta huoneilmasta johtuva tukkoisuus. Nenän avaamiseen oiva apuväline on apteekista saatava nenänniistäjä, jolla räkä alipaineen voimalla imetään nenästä. Välineitä on saatavilla sekä käsipumpulla varustettuja että itse suulla imettäviä malleja. Hyvä valinta on suulla imettävä malli, jolla saavutetaan tehokkain imuteho. Nenänniistin tulee koota ohjeiden mukaan ennen käyttöä (ohjeet tulevat välineen mukana).

Niistäjän käyttäminen on yksinkertaista ja onnistuu seuraavilla ohjeilla:

  1. Selvitä onko räkä juoksevaa vai jähmeää.
    • KUN JÄHMEÄÄ: Jos kyse ei ole flunssasta, räkä on yleensä jähmeämpää, jolloin käytetään nenän avaamiseen aluksi apteekista saatavaa keittosuolaliuosta (nenätippoja). Lue liuoksen mukana tuleva ohje. Aseta vauva selin makuulleen. Tiputa tukkoiseen nenään ohjeen mukainen määrä liuosta. Tämä voi olla vauvalle epämiellyttävää, jolloin lapsi saattaa vastustella. Anna vauvalle käsiin näprättäväksi esimerkiksi harsoliina tai vie vauvan huomio muualle vaikkapa helistimellä.
  2. Vauvan voi pitää edelleen makuullaan. Ota nenänniistin esille, ja aseta letkuun liitetyn säiliön pää vauvan sieraimen suulle.
  3. Ime suullasi letkun toisesta päästä siten, että räkä imeytyy putkeen. Usein jähmeämpi räkä ei imeydy putkeen, vaan jää sieraimen suulle. Pyyhkäise räkä pois ennen kuin vauva imaisee sen takaisin nenäänsä.
    • Jos imemisen jälkeen nenä kuulostaa edelleen tukkoiselta, voit käyttää jälleen nenätippoja ja imeä uudelleen. Vauvan aivastaminen voi myös avata tukkoista nenää, jonka jälkeen rään imeminen saattaa helpottua.
  4. Pese nenänniistäjä käytön jälkeen. Irroita osat toisistaan ja pese astianpesuaineella sekä vedellä.

Yleisimpiä virheitä

  • Nenänniistäjän väärän pään työntäminen vauvan sieraimeen. (Sieraimeen menevässä päässä on säiliö, jonka suulla luontevasti sieraimen suulle asettuva kohta.)
  • Nenänniistäjän työntäminen liian syvälle vauvan sieraimeen. (Niistäjää ei tarvitse varsinaisesti työntää sieraimeen.)

Vipa julkaisi tämän 11.2.2012.