Uusavuttomat — Meille arjen sankareille

Kuinka käytät Otto-automaattia

Otto-automaatti – tuttavallisemmin pankkiautomaatti – on laite, josta voi omalla pankkikortillaan nostaa tilillä olevaa rahaa. Miniminosto on 20 euroa, suurin nostomahdollisuus 500 euroa. Kone antaa rahat 20, 50 ja 100 euron seteleinä.

  1. Asetu jonon päähän, mikäli automaatille pyrkii samalla hetkellä useampia ihmisiä. Automaatin edessä saattaa olla punainen viiva, jota jonottajat eivät saa ylittää, vaan automaatin käyttäjälle pitää antaa työrauha. Mikäli viivaa ei ole, tulee sopiva etäisyys arvioida itse niin, että automaatilla olija ei häiriinny jonottajista.
  2. Kun pääset automaatille, tulee sinun asettaa pankkikorttisi sille tarkoitettuun kohtaan. Sirukortti (Visa, Visa Electron…) asetetaan siniseen aukkoon, siruttomat kortit keltaiseen aukkoon.
  3. Kortin asettamisen jälkeen automaatti pyytää sinua antamaan nelinumeroisen tunnuslukusi. Tunnusluku näppäillään näytön alapuolella olevilla numeronäppäimillä, ja tämän jälkeen painetaan vihreää OK-painiketta. Tunnuslukua näppäillessä kannattaa näppäimistöä hieman suojata toisella kädellä, ettei kukaan takana oleva pysty katsomaan mitkä numerot näppäilet. Tunnuslukua ei saa kirjoittaa ylös paperille tai kännykkään, ettei se päädy vääriin käsiin!
  4. Seuraavassa vaiheessa voit valita, minkä toiminnon haluat automaatilla suorittaa. Voit joko tarkastella tilitietojasi ja tiliisi saldoa, tai tehdä noston painamalla Otto-painiketta.
  5. Valittuasi rahannosto vaihtoehdon, automaatti kysyy haluatko kuitin tapahtumasta näytölle vai paperisena versiona. Kuitin voi myös jättää ottamatta valitsemalla Ei kiitos.
  6. Kuittivalinnan jälkee kone antaa pankkikortin takaisin.
  7. Rahat tulevat näytön alapuolella olevasta luukusta. Mikäli et ota rahoja aikarajan kuluessa, kone vetäää ne takaisin.
  8. Jos olet valinnut tulostettavan kuitin, muista myös ottaa se ennen kuin lähdet.
  9. Ennen automaatin luovuttamista seuraavalle kannattaa tarkistaa, että automaatti on palannut takaisin alkutilanteeseen.

Vipa julkaisi tämän 4.12.2011.